Everybody loves productivity

Hi! Op het moment dat ik dit schrijf zit ik te genieten van de rust die ik nu weer even heb na de toetsweek, met m’n favoriete kerstliedjes! Vandaag ga ik het eens hebben over productiviteit. Want ik bedoel, wie vindt het nu niet fijn om je to-do-list af te vinken en dat je een goed gevoel hebt omdat je gedaan hebt wat je wilde doen? Vooral als je in je hoofd overloopt is het fijn om het overzichtelijk te krijgen zodat je stap voor stap weer helemaal bij loopt en even tijd kan besteden aan jezelf.

Allereerst waarom is het nu zo fijn als je productief bezig bent geweest? Allereerst ik ga echt zoveel beter slapen als ik mijn to-do-list heb afgewerkt! Daarbij voorkom je gewoon enorm veel stress! Stress is voor niemand goed, je kan misschien goed presteren onder al die stress, maar ik vind het 3x niks! Dus met andere woorden, als ik productief bezig ben geweest stress ik hem 10x minder over school of andere dingen die ik nog moet doen.

Maar hoe gaan we nu productief bezig zijn? Hieronder zal ik wat dingen op een rijtje zetten:

 1. Stop multitasken
  Hoe bedoel je multitasken? Nou zoals ik het zeg, pak je tijdens het leren je telefoon als je geen zin meer hebt? Als er een stilte is pak je dan je telefoon? Je kan zeggen wat je wilt maar mensen zijn in deze tijd echt telefoonverslaafd. Ik zelf pakte ook mijn telefoon als ik even geen zin meer had. Maar door alle apps en notificaties die je binnen krijgt, zit je zo een halfuur op je telefoon! Even ervan uitgaan dat je voor 4 vakken huiswerk hebt en na elk vak “ff” je telefoon pakt, dat is TWEE uur! Hierdoor zijn we langer bezig met ons huiswerk terwijl je dus veel eerder klaar had kunnen zijn en daarna dus nog een potje had kunnen voetballen of iets anders wat je nog moet doen. Hoe vaak pak je je telefoon per dag? Ben je je er überhaupt van bewust dat als het stil is in je vriendengroep, dat iedereen dan uiteindelijk zijn telefoon pakt? Waar is het oude communiceren gebleven?! Ik durf te wedden dat als we minder gebruik zouden maken van onze telefoons, dat je aan het eind van de week meer tijd over hebt en dat je afspreekt met mensen om in contact te blijven want eerlijk is eerlijk, ik praat met mensen op snapchat, maar hoe vaak spreek ik nou met hun af? Juist ja, bijna nooit omdat ik dus in het weekend nog dingen moet afhandelen die ik ook had kunnen doen als ik minder mijn telefoon had gebruikt. Een andere reden waarom we zo vaak onze telefoon pakken is door #FOMO (Fear Of Missing Out). We zijn bang om iets te missen, dat iemand je iets moet vertellen, dat we niet bereikbaar zijn. Probeer het gewoon eens, je telefoon een dag wegleggen, ik meen het, zo moeilijk is het niet of zet heel de dag je wifi uit, zodat je wel bereikbaar bent. Hé daar gaan we alweer ‘altijd bereikbaar willen zijn’. We moeten daar vanaf. Ik ben gewoon van mening dat we zonder onze telefoons veel productiever zouden kunnen zijn.
 2. Prioriteiten stellen
  Is dat boek wat je zo graag wilt lezen nou echt belangrijker dan dat opstel schrijven? Maak eens 2 lijstjes, één met alle dingen die je wilt/moet doen en dan maak je het tweede lijstje op volgorde van belangrijkst naar minder belangrijk. Dan werk je dat lijstje af, nu doe je dan niet gelijk wat je zo graag wilt doen, maar als je dan straks tijd over hebt kan je ongestoord doen wat je zo leuk vindt!
 3. Zeg nee
  Als je weet dat je het druk hebt, en eigenlijk geen tijd hebt om op te passen, dan hoeft dat niet. Wilt iemand afspreken omdat jullie elkaar al zolang niet hebben gezien, maar ben je te druk? Zeg nee en leg uit waarom en spreek met diegene af als je het weer wat rustiger hebt, dan kan je ook daadwerkelijk tijd besteden aan diegene.
 4. Routine
  De meeste ouders zeggen dit, je routine is belangrijk, ja zal wel dacht ik dan. Maar het is gewoon zo. Bijv. tot het avondeten ben ik bezig met school en daarna mag ik even doen wat ik wil doen. Want naast school moet je ook blijven doen wat jíj leuk vindt!
  Ga bijtijds naar bed! Ik doe dit zelf ook niet want 9/10 keer heb ik 7 à 8 uur slaap, maar iemand van 16 heeft 9 uur slaap nodig. Daar kom ik dus echt niet aan. Neem als voorname dat je in ieder geval écht die 8 uur slaap pakt en als het kan pak dat ene uurtje er dan ook nog bij. Ook in het weekend houd ik van routine. Zet je wekker rond 10 uur dan heb je ook nog wat aan je dag, ook al is een dagje op je bed heerlijk, ik ben toch voorstander van bezig zijn (af en toe zo’n hang dagje kan er wel bij).
 5. Pauzes
  Als je aan het blokken bent kan je je maar voor een bepaalde tijd concentreren, de duur van je concentratie verschilt per persoon. De een kan 50 minuten concentreren de ander een half uur. Zet een timer en als die afgaat houd je gewoon 5 à 10 minuten pauze, dan moet je je daar ook wel echt aan houden ;).
 6. Deadlines
  Stress kan ook nuttig zijn. Moet je bijvoorbeeld 7 paragrafen leren? Deel dat op, elke dag een paragraaf. Je zal verbaast zijn hoe gefocust je kan blijven, want die 7 paragrafen achter elkaar wordt in mijn geval helemaal niks. Als je dan weet dat je na die ene paragraaf klaar bent met dat vak, blijf je langer gemotiveerd.
 7. Streven naar perfectie
  Dit is iets wat je links moet laten liggen. Zorg dat het af is, dat het voldaan is. Perfect zijn kan niet, niets is perfect, want er is altijd ruimte voor verbetering. Dus zorg dat je eerst je lijstje afwerkt. Je kan er later eventueel nog op terugkomen, maar zorg dus eerst dat je lijstje af is.
 8. Beloning
  Heb iets om naar uit te kijken. Ga bijvoorbeeld een aflevering van je favoriete serie kijken of een film. In ieder geval iets waar jij naar uit kan kijken. Avondje met je vrienden is ook altijd leuk!
 9. Planning
  Maak daarbij ook gebruik van een schema/agenda. Dit kan digitaal of een papieren agenda (fan van beide!). Schrijf er alles in op, dan kan je afspraken maken en dan weet je ook echt zeker dat je kan en niet op het laatste moment moet afzeggen omdat je het een of ander nog moet afronden.

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar ik denk dat iedereen wel productief kan zijn. Je moet alleen de drempel over en je draai erin vinden.

Groetjuuss!

 

 

2 gedachten over “Everybody loves productivity

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s