13 Reasons Why – Jay Asher

Hallootjes! Vandaag heb ik weer een review voor jullie. Begin december had ik wat boeken besteld en ik had ook nog een boek liggen die ik voor mijn verjaardag had gekregen. Dus heb ik inmiddels 3 boeken die ik nog ga reviewen, waaronder 54 minuten die ik binnen een dag uit had! Ik wilde die eigenlijk kopen, totdat ik hem tegenkwam in de mediatheek van mijn school, handig! Vandaag review ik één van de meest besproken series van Netflix van 2017 en waar je niet aan ontkwam op social media: ’13 Reasons Why’.

13 Reasons Why

Auteur: Jay Asher
Pagina’s: 232


Stel je voor. Je zit op de middelbare school en bent verliefd – op het meest bijzondere meisje van de klas natuurlijk. Een tijdlang bewonder je haar vanuit de verte. Je weet zeker dat je haar nooit kunt krijgen. En dan opeens, is er die avond. Er gebeurt niets, maar jullie praten, er is een klik, en een belofte van meer.

En dan is ze er opeens niet meer. Ze is dood. Hannah heeft zelfmoord gepleegd. Daarvoor had ze niet één maar dertien redenen. Er zijn, volgens haar, dertien schuldigen. En die klaagt ze persoonlijk aan in een getuigenis die ze op cassettebandjes heeft opgenomen.

En dan liggen opeens die bandjes voor jouw deur…


Iedereen heeft denk ik wel een glimp opgevangen van dit verhaal, en ik denk dan ook dat veel van mijn lezers de serie al heeft gezien, maar ik wilde het boek alsnog reviewen. Ik heb dan geen Netflix, zoals ik laatst al vermelde ben ik er ook eigenlijk op tegen, maar goed. Toen ik er dus achterkwam dat er een boek was van ’13 Reasons Why’ heb ik geen moment getwijfeld, ik wilde dit boek perse lezen

Het verhaal gaat over, zoals iedereen wel weet, Hannah Baker, het meisje dat zelfmoord pleegt. Het verhaal begint vrij vaag met een “inleidend stukje”, ik las het net terug en toen dacht ik: ‘Ahah dat ben jij!’. Dat “inleidend stukje” is wel wat verwarrend, maar daarna stap je het verhaal van Clay Jensen in en vergeet je dat “inleidend stukje”. Het verhaal van Hannah wordt verteld door middel van de cassette bandjes die zij heeft opgenomen. Elk hoofdstuk bevat dan ook een cassette bijv. hoofdstuk 1 is ‘cassette 1 kant A’. Zo is het boek dus ingedeeld. In elk hoofdstuk wordt één van de ‘oorzaken’ van Hannah haar zelfmoord onthuld. Je leest hierbij in het perspectief van Clay én je leest Hannah haar cassette.

De ontwikkeling van Clay vind ikzelf heel erg mooi weergegeven. Aan het begin van het boek weet hij namelijk niet eens wat hij met die cassettes moet en wat erop staat… Naarmate het verhaal vordert merk je dat Clay verandert. De verhalen van Hannah maken indruk op hem, zijn mening over de mensen die hij dagelijks tegenkomt verandert, hij krijgt flashbacks en ontdekt dat er smerige trucjes zijn uitgehaald,waarvan hij eerst niet op de hoogte was. Hannah bespaart dus ook niemand.

De schrijfstijl van Jay Asher is echt wonderbaarlijk! Het wordt zo geschreven, dat je bij wijze van spreken, een dag vrij zou nemen om het gehele boek in één keer uit te lezen. Bingewatchen, maar dan met boeken. Kan dat? Naja je snapt vast wel wat ik bedoel ;). De gevoelens van Clay worden luid en duidelijk weergegeven en ik heb het dan ook best wel eens benauwd gehad (en een traantje weggepinkt) tijdens het lezen van zijn emoties en gedachtess. Clay was natuurlijk gek op Hannah en hij begreep dan ook niet wat hij fout had gedaan… Dat verontrustte hem én mij! Je leert Jensen namelijk echt kennen en ontdekt dan ook dat hij nog geen vlieg kwaad zou doen. Je kijkt dan ook oprecht uit naar de cassette waar Clay wordt besproken, want waarom, waarom is hij één van de oorzaken van Hannah haar zelfmoord?

Ik ben dus heel erg blij dat ik het boek heb gelezen en dat ik niet de serie heb gezien. Ik vind het altijd fijner om vrij te kunnen zijn met de personages i.p.v. dat die voor jou worden bepaald. Echter ben ik wel benieuwd naar de verschillen die er zijn tussen het boek en de serie, want ja daar kan ik niet over oordelen. Maarja misschien dat iemand wel de serie én het boek heeft gelezen? Zo ja, laat dan in de reacties achter welk jij beter vond, ik ben super benieuwd! Als je de serie nog niet hebt gezien, ik raad je echt aan om dit boek te lezen (als je lezen dan ook een beetje leuk vindt :))!
Als cijfer geef ik het boek: 8/10

Adios!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s