Een kool voor geluk?

Kreidler

Helpt een kool jou om gelukkiger te worden? I don’t think so. Is dit weer een klaag artikel? Misschien, ik weet het nog niet. Wat ik wel weet is dat het de laatste tijd alleen nog maar gaat over afvallen, afvallen & nog eens afvallen. Mag ik nu even? Dank u.

Allereerst wil ik even duidelijk hebben dat er met afvallen niets mis is, maar je hele dag erom laten draaien? Sorry maar waar blijft dan de tijd om gewoon te kunnen leven, om gewoon te kunnen zijn en doen en zijn wie je bent.

Gewoon kunnen zijn. Wat is gewoon? Maatje 36, egale huid, vooral niet te uitbundig en lekker bruin?

Sorry maar mag ik gewoon zijn als in: onzuiverheden, doen en laten wat ik wil, dragen wat ik wil en gewoon mijn (te) witte huid (die inmiddels wat bruiner aan het worden is hoppaaa).

Tegenwoordig zijn we (bijna) allemaal bezig met ons eten: eten we wel gezond? Zitten er niet teveel koolhydraten in? (ja ik heb dit zojuist 3x fout geschreven haha) Hier word je dik van en daarvan, en zo kan ik wel even doorgaan. Je hoort het niet alleen meer van de mensen om je heen, nee. Het wordt op de radio genoemd, tv en de boekenwinkels liggen vol met boeken over hoe je kan afvallen.

Het erge vind ik nog dat je de onzekere mensen hiermee laat denken dat ze niet goed genoeg zijn, dat ze aan zichzelf moeten werken. Laatst was ik baantjes aan het zwemmen en zei een meisje van 9: “Aan het afvallen?” Nu weet ik dat dat komt omdat haar moeder had gezegd dat ze baantjes wilde gaan zwemmen om af te vallen, maar ik schrok toch echt. Als we kinderen van die leeftijd al bestoken met: je moet slank zijn, anders ben je niet goed. Je mag geen pukkels hebben, smeer er een laag foundation op.

Ikzelf begin het ook te merken. Ik ben niet dik, integendeel zelfs. Ik heb bijna altijd ondergewicht gehad, ik zit nu eindelijk op een goed BMI (trots haha). Maar ik bedoel, je merkt toch dat ook ik onzeker ben. Ik neigde laatst namelijk om op de calorieën te gaan letten. STOP! Jongens het gaat toch eigenlijk te ver dat je iemand zo kan beïnvloeden.

Dat je wilt afvallen, fine. Ga je gang, sterker nog als jij overgewicht heb en daarom aan het afvallen bent, proficiat! Ik doe het je niet na, maar echt goed bezig! Maar laten we nu alstublieft eens loslaten van al die “perfect body’s”. Ik durf namelijk te wedden dat de helft van de mensen die aan het afvallen zijn of op zijn/haar eten let, het niet doet omdat ze zich niet fijn voelen in hun eigen lichaam, nee ik denk dat ze het doen omdat het weer een ‘hipe’ aan het worden is. Omdat iedereen het doet.

Maar kunnen we dan ook een ‘hipe’ maken voor het echt goed zorgen voor jezelf. Dat je je rust pakt. Want ik durf te wedden dat wij, zeker als vrouwen, allerlei to-do-lijstjes hebben. Zet je daar ook op: een boek lezen, in bad gaan of een rondje gaan lopen? Ik denk het niet.

We pakken te weinig tijd voor onszelf en ik denk ook dat we niet altijd oprecht geïnteresseerd zijn als we de vraag: “hoe gaat het met je?” stellen. Ik denk dat we eerst weer eens serieus aan de kwaliteit van leven moeten denken. Want wordt daar nog eens over nagedacht: over hoe iemand zich nu daadwerkelijk voelt, of iemand zwaar ongelukkig is of zich alleen voelt of jíj je gelukkig voelt? Natuurlijk heeft gezond leven effect op de kwaliteit van leven, maar er zijn grenzen. Wees lekker wie je bent, ik waardeer het enorm. Vraag eens hoe het nu echt met iemand gaat, dat heeft 10.000x meer waarde dan al dat gezonde eten. Je kan wel healthy bezig zijn, maar als jij niet lekker in je vel zit helpt die kool niet om het op te lossen.

Dus ben je moe aan het worden, pak je slaap en duik eens vroeg je bed in. Het werkt echt. Unplug ook eens, je telefoon geeft je zoveel informatie. Je kan ook je telefoon weghouden bij je ontbijt, de dag beginnen zonder al die informatie. Wat je ook zou kunnen doen is je ‘ontspan momentjes’ inplannen. Triest dat het zo ver moet gaan? Ja eigenlijk wel. Maar zorg ervoor dat je ze hebt want het doet je goed. Echt waar.

Daarnaast wil ik ook nog zeggen dat jij mooi bent. Je uiterlijk net zo goed als je innerlijk. Laat jezelf niet gekken maken door alle ‘hipes’ en alle mensen op die op Instagram fleeken, want daar zijn wat filtertjes overheen gegaan hoor, geloof mij maar.

Dus geniet van je leven!

2 gedachten over “Een kool voor geluk?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s