Verlangen naar nostalgie

Het is 20 graden buiten. Ik zit in de tuin, in bikini en was eigenlijk bezig met leren voor mijn geschiedenis herkansing. Totdat…

Mijn ouders zijn bezig met de tuin opruimen. Je weet het wel, zo’n bak vol met speelgoed wat een aantal jaren terug nog volop werd gebruikt. Mijn moeder zoekt die bak uit en komt van alles tegen: springtouw, skeelers, knikkers en nog veel meer. Het leuke is dat er iets tussen zat wat mijn ouders wel leuk vonden om te doen, dus die hebben 5 à 10 minuten lopen ‘spelen’ zoals wij dat vroeger deden.

Vervolgens kwamen de knikkers tevoorschijn. AAHHH!! Mijn moeder en ik hebben nog even snel een potje geknikkerd. Er zaten ook knikkers tussen die je toen der tijd spaarde bij de Deen. Ik vroeg aan mijn moeder: “Mam, hebben ze die acties tegenwoordig nog wel eens?” Toen kwam er toch eigenlijk een best wel teleurstellend antwoord: “Nee”.

Ergens was dit wel te verwachten. Ik bedoel, hoe vaak zie je kinderen nou nog buitenspelen? Alleen met mooi weer telt niet, ook als het regent kunnen ze buiten spelen. Als ze al buiten zijn hebben ze 9/10 keer ook nog een telefoon bij zich. Ik weet niet hoe het met jullie zat, maar ik had dat niet hoor. Ook niet een BlackBerry (ja, die dingen werden gebruikt) of iets dergelijks…

Ik was vroeger altijd buiten, maar echt altijd. Weer of geen weer, we gingen hutten bouwen, voetballen, klimmen in bomen en in de speeltuin spelen.

Is het niet zorgwekkend dat kinderen van tegenwoordig dat niet meer meekrijgen? Als ik vroeger iets met paarden wilde doen, deed ik een touw om bij mijn zusje of vriendin en speelde we zo paardje. Nu downloaden ze een app en spelen ze paardje daarop.

Het is natuurlijk de keus aan de ouders hoe ze hun kinderen willen opvoeden, maar ik weet nu al dat mijn kinderen gewoon buiten moeten spelen. Niet omdat ik verlang naar nostalgie. Het is gewoon gezond. Als je jouw kind opvoed met de gedachte dat bewegen gezond is, en het ook leuk kan zijn, is de kans groot dat dat op latere leeftijd nog steeds geldt.

Geen kritiek op de manier van opvoeden die de ouders van tegenwoordig handteren, maar ik vind het zonde dat ze die ervaring van bomen klimmen, hutten bouwen en dergelijke niet mee krijgen.

Jij deed dat waarschijnlijk ook, misschien had je nog wel helemaal geen technologie toen jij 7 was.

Maar goed, dit artikel type ik nu snel in de tuin. Ik was bezig met geschiedenis maar dit kwam mij te binnen en ik wilde dit met jullie delen. Genieten jullie ook zo van dit weer? Ik spendeer de helft van mijn dagen bij het zwembad, ik houd zo erg van zwemmen! Nog iets wat ik altijd deed toen ik klein was én nu nog steeds doe ;).

Groetjes van jullie, naar nostalgische tijden verlangende, Anne!

2 gedachten over “Verlangen naar nostalgie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s