4 jaar FLE, wat denk ik?

Zoals jullie misschien wel hebben meegekregen, had ik een tijdje geleden mijn FLE examens. Nu heb ik 4 jaar FLE achter de rug en ik dacht dat het misschien wel leuk zou zijn om een terugblik hierop te werpen. Kijk je met mij mee?

Oh wacht zal ik even vertellen waar FLE voor staat? Het staat voor Fast Lane English en hiermee kun je dus uiteindelijk je Cambridge exam mee doen. Dat kan ook zonder FLE alleen ben je er op deze manier echt voor klaargestoomd, om het zo maar even te noemen.

Jaar 1 – 2014/2015

In het eerste jaar van FLE was het vooral heel erg wennen. Je komt van de basisschool waar je eigenlijk alleen maar standaard woordjes heb gehad, geen grammatica of iets dergelijks, en ineens moet je Engels gaan praten (een hele les lang!). Dit was 1) ongemakkelijk 2) ontzettend moeilijk en 3) heel erg lachen als je er nu op terugkijkt.

Zoals wij, de leerlingen die nu in de 4e klas zitten, het noemen: wij zijn het probeer jaar. In het eerste jaar zijn wij dan ook niet naar Canterbury geweest, zoals de andere jaren wel werd gedaan. Het eerste jaar was dus puur en alleen Engels. Krijg je dan grammatica en dergelijke? Nee. Je zit gewoon in de les, je krijgt het eerste jaar veel (té veel eigenlijk) geschiedenis over Engeland, maakt optredens, moet stukken schrijven, boeken lezen (valt reuze mee) & je kijkt films. Je leert Engels dus echt door het te doen, niet door regeltjes toe te passen.

Dit jaar kwamen er mensen vanuit Engeland om met ons een klein optreden te geven voor onze ouders. Het heeft wel indruk gemaakt want ik weet nog steeds één zinnetje die iemand moest uitspreken: “Please give me some money, please give me some food, I’m very very poor”. Als dat geen top zinnetje is, dan weet ik het ook niet meer hoor, hahah!

Jaar 2 – 2015/2016

Jaar 2 is eigenlijk het spannendst. Hierin krijg je namelijk te horen of je door mag met FLE, of niet. Dit doen ze omdat het gewoon ontiegelijk duur is en als je nu nog niet het gewenste niveau behaald is de kans nihil dat je het wel haalt tijdens je examen. Er is hierbij ook overleg tussen de docent Engels en je FLE docent. Ik mocht net aan door. Ik was eigenlijk altijd stil in de les, maar je moet ook een cijfer voor speaking krijgen. De laatste maand heb ik dan ook ineens heel veel gesproken, en met resultaat (anders had ik dit artikel nu nooit geschreven).

In jaar twee gingen we voor het eerst op reis naar Engeland. Een heel feest want ik werd de dag dat we weg gingen 14 en het was gewoon een mega leuke trip, niet de leukste ;).

Dat jaar zijn we o.a. naar een kathedraal geweest, Stonehenge, the Roman Baths, naar het plaatsje waar het huis van “Harry Potter” staat. Ik als non-Harry-Potter-fan, ik heb misschien 1 film gekeken en zelfs dat weet ik niet zeker, vond dat niet zo heel interessant, maar wel leuk om er te zijn geweest. Verder zijn we nog naar Cheddar Gorge geweest en een of ander gek klooster.

Als je hier een artikel over wil lezen, dat kan. Ik raad het je niet aan aangezien het inmiddels 4 jaar geleden is dat ik dat heb geschreven, maar ik zal je even doorlinken ;). Klik hier maar als je hard wilt lachen!

Hier nog wat superleuke (kuch!) foto’s van mega hoge kwaliteit (kuch!):

Ik zal die gekke foto, dat ik in een of andere kist lig, even toelichten. We moesten als schrijf opdracht een murderstory maken. Nu moest iemand in die kist liggen en aangezien ik daarin paste, deed ik dat. Vandaar ;).

Dan nog iets leuks. Je ziet mij namelijk op de rechter foto bij een telefooncel staat. Verrassing! Vorig jaar zomer zijn we daar weer heen geweest en heb ik er weer een foto gemaakt :). Klein beetje veranderd, of valt het mee? Hahaha!

telefooncel

Jaar 3 – 2016/2017

Dit jaar deden we twee typische dingen die je doet met FLE: een optreden, maar echt voor publiek & op reis.

Hierin waren we weer anders dan voorheen gaande jaren. Elk jaar doet FLE 3 een optreden, maar bij ons moesten ze natuurlijk weer een nieuw toneelstuk bedenken. We deden ‘A midwinter night’s dream’. Naar mijn mening één grote verschrikking. Aangezien het oud Engels is, begrepen de leerlingen het al nauwelijks dus laat staan de ouders. Maar goed het was wel lachen!

Dit jaar gingen we ook naar Finborough. In een nieuwe kostschool. Ik moet je zeggen, dit was echt mega leuk! Er waren namelijk ook Franse leerlingen en het was gewoon heel erg grappig! Hier heb ik geen artikel van geschreven, sorry! Ik zal eventjes kijken of ik wat leuke foto’s kan vinden van die reis. Uno momento!

Jaar 4 – 2017/2018

Dit is natuurlijk gewoon nog dit jaar. Maar het is nu wel echt voorbij… 4 jaar lang ga je met een groep op reis, 4 jaar lang telkens met dezelfde mensen. Je vormt uiteindelijk een soort “gemeenschap” om het zo maar even te zeggen. Op school ga je niet met elkaar om, maar je zet één stap in de bus en het is net alsof je iedereen gister nog hebt gesproken.

Dit jaar zijn we vooral bezig geweest met het voorbereiden op de examens, én natuurlijk uitgekeken naar de laatste reis. Dit jaar waren we weer het “probeer-jaar”. Wij gingen in plaats van naar Schotland, naar Wales. Ergens is dat zonde, maar Wales was zó mooi! Deze reis was de beste en de leukste by far! Hier heb ik natuurlijk wél een artikel over geschreven, aangezien dat nog maar 2 à 3 maanden terug is. Ik zal overigens nog een paar foto’s hieronder zetten, maar je kan ook doorklikken naar het artikel.

 

Ons examen was op 8 en 12 juni. Twee hele leuke dagen, natuurlijk vol spanning, maar wel héél leuk! Ik weet nog niet of ik geslaagd ben, maar dat zien we nog wel. Als het niet zo is proberen we het volgend jaar gewoon nog een keer ;).

Dit is dus wat ik vier jaar lang met FLE heb gedaan. Het is zo’n mooie en leuke ervaring! Ik gun het iedereen, je leert namelijk zoveel mensen kennen, degene die een ander niveau doen dan jij, degene die in een andere klas zitten óf degene die bij jou in de klas zitten maar waar je eigenlijk nooit mee praat. Ik ben in ieder geval héél blij dat ik dit heb mogen én kunnen doen.

Lots of love 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s