Jij doet er toe

frustratie

Zoals ik jullie begin deze week heb laten weten, ben ik in het verleden gepest.
Allereerst wil ik jullie ontzettend bedanken voor alle lieve reacties die ik heb gekregen! Ik had wel een reactie verwacht, maar dat het zoveel los zou maken had echt niet zien aankomen… Uit de grond van mijn hart, dank je wel hiervoor!

Vandaag verschijnt voorlopig het laatste artikel over dit onderwerp. Ik vind aandacht voor dit onderwerp gewoon zeer belangrijk en de krant maakte het mij het erg gemakkelijk om hier nog een artikel aan te wijden. Ik las namelijk maandag 17 september een artikel over pesten in de krant. I.v.m. met mijn project waarin ik inspiratie opdoe vanuit een krant, heb ik dit onderwerp gekozen.

De titel luidt als volgt: ‘Aanpak pesten werpt vruchten af’.

Nadat er in 2012 zelfdodingen plaatsvonden als gevolg van pesten, is het als een groot probleem in onze maatschappij op de agenda terechtgekomen. In 2013 leidde dit tot een landelijke aanpak om het pesten tegen te gaan.

Hoewel ik denk dat een meerderheid van de mensen ervan uitging dat cyberpesten toenam en het fysieke pesten, dan bedoel ik face-to-face afnam, blijkt uit recente cijfers het tegenovergestelde.
Misschien raar om te zeggen, maar ik denk dat dit ergens een goed iets is. ‘Huh maar je weet zelf hoe -!@#%^&^- het is om gepest te worden, toch is dit beter?’ ja ik hoor het je denken. Weet je wat het is? Op social media wordt iedereen opgehypet, mensen zien de reactie niet op iemands gezicht als je iets naars zegt, dus is het makkelijker en toegankelijker om via die weg te pesten, de lat ligt minder hoog. Nu dus uit de cijfers blijkt dat die vorm van pesten niet groeit, ben ik eigenlijk opgelucht. Je creëert naar mijn denken zo namelijk minder meelopers. Natuurlijk behoud je die, maar ik denk toch zeker dat het aantal kleiner is. Meelopen via social media is makkelijker dan in het echt, in het echt minder anoniem bent, mensen merken het op als jij iemand pest.

Wat mij echter wel écht shockeerde is dat er gemiddeld 1 à 2 kinderen per klas worden gepest. Weetje hoe ontiegelijk veel kinderen dat zijn?!

Als je nagaat dat er 2.433.819 leerlingen in Nederland zijn, dat zijn dan het totaalaantal leerlingen van de basisschool en de leerlingen van het voortgezet onderwijs. Genomen dat er 32 kinderen in een klas zitten (wat een redelijk grote hoeveelheid is), kom je uit op 76.057 klassen. Dit wil zeggen dat wanneer je dat getal 76.057 x 0,0625 (32 op de twee leerlingen wordt gepest dus 2:32 = 0,0625) je een getal van 4.754 krijgt.

(Bron aantal leerlingen per school: www.cbs.nl)

Dit wil zeggen dat er in Nederland 4.754 leerlingen zijn die worden gepest, alleen al op het basis- en voortgezet onderwijs.
Kinderen die wellicht een eind willen maken aan hun leven, die niet lekker in hun vel zitten, die zich alleen voelen en afsluiten voor de wereld.
Dit wilt zeggen dat 20% van de leerlingen gepest wordt. Dit wil dus ook zeggen dat zij hier op latere leeftijd nog de gevolgen van ervaren.

Juist hierom vind ik het ontzettend goed dat er de ‘Week tegen pesten‘ is, wat afgelopen week aan de orde was. Het thema van dit jaar is ‘Laat je zien’. Niet jij als leerling, maar de docenten, meesters en juffen. Ik ben oprecht heel erg blij dat ook zij hier bij betrokken worden. Zij spelen namelijk zo’n grote rol bij het gehele proces.

Als ik het bij mijzelf na ga had ik pas het laatste jaar echt een “vertrouwensband” met mijn “juf” van toen. Zij wist van de situatie af en mijn ouders, juf en ik, keken samen naar de eventuele oplossingen. Het is zó prettig als er een volwassene aanwezig is, die weet van de problemen die zich voor doen en die dus ook de situatie in de klas overziet. Het geeft een veilig gevoel.

‘Ieder kind dat gepest wordt, is er één te veel’
(minister Slob)

Ikzelf ben mega blij met de vooruitgang die wordt geboekt. Ze zijn er nog lang niet, 4.754 leerlingen die worden gepest, zijn 4,754 leerlingen téveel.

Toch is er een daling. Op het voortgezet onderwijs hebben ze het weten terug te dringen van 11% in 2014, naar een percentage van 5%. Op de basisschool is deze daling veel minder, maar toch is elk procent minder er weer één. Zij zijn van 14% in 2014 naar 10% gegaan.

Natuurlijk ben ik ook realistisch en snap ikzelf ook wel dat pesten nooit helemaal de wereld kan worden uitgezet. Toch is deze vermindering zó belangrijk en is het feit dat er aandacht voor is al heel wat.
Ik heb deze belangstelling voor pesten namelijk nooit ervaren toen ik gepest werd. Er werd weleens een lesje gegeven hier en daar, maar niet dat ik het idee had dat dat nou echt zijn vruchten afwierp.
Deze vooruitgang die nu blijkt bied perspectief, hoop en vooral dat laatste “hoop” is zo ontiegelijk belangrijk.

Zie jij dat iemand gepest wordt? Grijp in of laat het gepeste kind in ieder geval blijken dat hij of zij niet alleen is. Want dat is het effect van pesten, je gaat je zo verrekte eenzaam voelen, je voelt je nutteloos, overbodig en dus alleen. Voorkom dit.

 

2 gedachten over “Jij doet er toe

  1. Die cijfers zijn zo hoog… gelukkig maar dat cyberpesten niet erger wordt, dat had ik net wel verwacht omdat inderdaad die drempel minder hoog ligt. Ik nam het vroeger altijd op voor degene die gepest werden, behoorde dan wel meestal tot de “seutjes” maar daar trok ik me weinig van aan. Sterk artikel! Leuk dat je mensen ervan bewust maakt 💕

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s