Pittige pepers van het vwo

De laatste tijd begin ik pas echt te merken hoe pittig het vwo eigenlijk is. Mensen vinden het altijd gigantisch leuk als je zegt dat je op het vwo zit. Toch krijg ik het gevoel alsof ik hoge verwachtingen schep… Wat de druk alleen maar vergroot.

De eerste paar jaar van het vwo gingen prima. Het eerste jaar ging bij wijze van spreken met twee vingers in mijn neus, dat zette ik voort in het tweede jaar en dan het derde jaar. Tja daar ging ik bijna op mijn gat… Dat kwam goed en het vierde jaar stond voor de deur. Het pakket dat ik zelf koos was voor mij een eyeopener! Ik was vele malen minder gestrest en het lukte weer allemaal!

Met de toetsweek voor de deur voel ik de druk alweer toenemen. Alles telt mee voor het examen, vakken worden moeilijker en vakken waar ik normaal dikke cijfers voor haalde zijn nu net aan voldoendes… De twijfel of ik dit jaar ga halen slaat nu al toe. Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op, dat weet ik zelf ook wel. We zitten nog niet eens op de helft, maar toch…

Het is ook niet dat ik niet mijn best doe, integendeel. Ik ben echt al ruím een maand aan het leren voor geschiedenis. Jaja, I know what you’re thinking: nerd alert (hahah). Maar even serieus, het is nog maar de vraag of ik daar een voldoende voor haal. Dat is zegmaar mijn geschiedenis knobbel (die dus eigenlijk ontbreekt). Ik vind het hartstikke interessant, maar ik kan er gewoon niets mee op mijn toetsen…

Dit geldt ook nog voor een paar andere vakken. Maakt niet uit wat ik doe, die onvoldoende is gegarandeerd voor mij.

Dan hebben we nog de geliefde docenten die ons op het hart drukken dat wíj de toekomst zijn?! HALLO! Wat dan met al die andere opleidingen? Alsof we meubelmakers niet nodig hebben, de boeren of wat dacht je van leraren voor het basisonderwijs? Waarom wordt die druk zo opgevoerd, ik kan er met mijn kop niet bij!

Of dan de opmerkingen als je een ietwat dommige opmerking maakt: “ik dacht dat je vwo deed”. Dat ik vwo doe wil echt niet zeggen dat ik mega slim ben. Ik kan misschien goed leren, maar als je iets over technische dingen, aardrijkskunde, natuurkunde of iets over bakken wil weten, dan ben je bij mij aan het verkeerde adres.

Het verschil tussen de opleidingen ligt net in wat je leuk vindt en waar je de lat voor jezelf legt. Ik ben heus niet slimmer dan een ander, ik leer gewoon anders.

Ik heb het hartstikke naar mijn zin, daar niet van. Ik ga opendagen bezoeken, aanstaande zaterdag is de eerste en ik heb er mega veel zin in! Maar zeker nu ik weet wat ik wil, voelt het alsof de lat zoveel hoger ligt.

Maar wat we met zijn allen altijd moeten onthouden is, dat je niet meer dan je best kunt doen. Ga dan ook niet bij de pakken neerzitten. Je komt er wel!

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden hè…