Het IKEA effect

ikea effect

Ergens je best voor doen en een resultaat behalen, hoe fijn is dat!

Toen ik afgelopen week in Het Koffielokaal ging zitten met mijn laptop en natuurlijk een goede kop koffie, raakte ik in gesprek met de eigenaar. We kregen het over het feit dat als je zelf dingen creëert je er veel trotser op bent. Hij wees mij op het IKEA effect, maar wat is dat nou precies?

Het IKEA effect is vernoemd naar, hoe kan het ook anders, de IKEA. We weten denk ik allemaal wel dat als je iets bij de IKEA koopt, dat je het dan 9 van de 10 keer zelf in elkaar moet zetten. Als dat eenmaal gelukt is heb je een “wauw” gevoel, en dat is dus het concept van het IKEA effect. Het zelf maken van iets en vervolgens het “wauw” gevoel ervaren. Het gaat dus eigenlijk om het verschil in waarde, dat tussen “al geproduceerde producten” en het “zelf in elkaar te zetten prodcut” zit.

Het “IKEA effect” – het vergroten van de waarde van producten die zelf zijn gemaakt. Deelnemers stellen hun amateuristische creaties – die nuttig zijn – gelijk aan de creaties van professionals en verwachten hierbij dat anderen hun mening delen. (bron: www.hbs.edu (Harvard Business School))

Mensen bedenken plannen, grootse plannen misschien wel en willen daarmee aan de slag. Je kan er natuurlijk voor kiezen om iemand voor bepaalde taken in te huren, zij zijn er toch voor opgeleid, dus waarom niet?

Nou laat ik je dat dus eens even vertellen. Zodra je zelf iets creëert, jouw tijd erin investeert en bloed, zweet en tranen kweekt ben je zoveel trotser en blijer met het resultaat. Je zal dan ook de complimenten die je krijgt veel meer waarderen, dan dat je het door iemand heb laten uitvoeren.

Wat dacht je van het aspect “jezelf ontwikkelen”, “grenzen verleggen” en “altijd blijven leren”? Dat doe je allemaal bij zo’n proces, dus waarom iemand anders het voor jou laten doen, als jij het zelf ook zou kunnen? Ja, waarschijnlijk duurt het vier keer langer dan anders en ja het gaat je veel tijd en moeite kosten, maar dat is het allemaal waard! Want als jij straks het resultaat ziet en de reacties van mensen hoort, valt alles op zijn plek en waardeer je al dat harde zwoegen des te meer.

Dus wat hebben wij, jij of nou ja in ieder geval ik, geleerd? Ga eerst zelf aan de slag en probeer het gewoon, je zal het resultaat zo veel meer appreciëren!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s