Is jouw “familie” wel jouw “familie”?

Afgelopen week heb ik een tijdje met mijn ex uit Zuid-Afrika gebeld. No worries ik ga niets met mijn ex beginnen, gewoon als vrienden. Ja ik weet wat je nu denkt: zoveel anderen zeggen dat ook. Maar ik meen het (ja dat zeggen anderen ook, geloof mij nou maar gewoon op mijn woord ;)). Nu gaat dit artikel natuurlijk niet over dat telefoongesprek, maar een bepaald onderwerp kwam daarin naar voren en dát is waar dit artikel nou juist wel over gaat. Die jongen zat namelijk op een kostschool. Hij was dus 24/7 bij zijn vrienden, vaker dan bij zijn gezin voor een aantal jaar. Nu kwamen we op het gesprek dat zijn vrienden als een familie voelen. Een tweede familie.

Laat juist dat nu mijn inspiratie zijn voor dit artikel. Want wat wordt er altijd gezegd: familie kies je niet, je vrienden wel.

Ik hoor vaak dat mensen heel close zijn met hun familie, dat familie het belangrijkst is, dat je dat contact goed moet onderhouden, etc. Nu snap ik dat binnen jouw eigen gezin, dus met je ouders en broers of zussen. Maar daarbuiten vind ik dat eigenlijk de grootste onzin.

Ik snap alleen al dat zinnetje “familie is alles voor mij” gewoon niet. Ik denk namelijk dat familie meer een verzamelnaam is voor al jouw bloedbanden of iets in die richting. Familie kan heel fijn zijn, absoluut. Maar zou je ook goed met elkaar overweg kunnen gaan als je niet “aan elkaar vastzit”? Zou je dan ook een weekend weggaan? Vertel je hun jouw diepste geheimen? Ik niet in ieder geval.

Ik denk dus dat familie twee verschillende definities kan hebben:

  1. Familie: als in de bloedbanden, jouw verwanten.
  2. Familie: als in het gevoel een familie te zijn. Het gevoel dat jij evenveel om hen geeft als zij om jou. Het idee te hebben een sterke band met elkaar te hebben die speciaal is.

Ik vroeg mij laatst dan ook eigenlijk af of familie niet gewoon een gevoel is. Want die ene aangetrouwde tante kan meer als jouw familie voelen, dan jouw bloed eigen tante. Jouw vriendinnen zouden eerder als nichtjes kunnen aanvoelen, dan jouw eigen nichtjes. Snap je waar ik heen wil?

Ik probeer voor mijzelf uit te zoeken wat familie nou eigenlijk is. Zijn dat jouw bloedverwanten en zijn zij dan ook belangrijker dan jouw vrienden? Of is het een gevoel en kan jij zelf bepalen wie jouw familie is en daarin onderscheid kunnen maken tussen jouw bloedverwanten en jouw familie, dus degene die jij écht als familie beschouwt?

Dit is natuurlijk heel dubbel want je groeit als kind af aan op met jouw bloedverwanten, dus familie en dus worden ze ook wel belangrijk voor je en geef je om ze. Maar verwatert dat niet wanneer je ouder wordt?

Ik weet het allemaal niet. Het enige wat ik wel weet is dat ik dit dus mega interessant vind…

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s