Zorgen komen en gaan

Nikon d3200

Volg je mij al een tijdje? Misschien herinner je dan nog wel het artikel waarin ik mijn zorgen uitte over mijn toekomst genaamd “De weg naar het volwassen leven“.

Hoe bijzonder is het eigenlijk hoe veel zorgen je kan hebben over iets, wat een aantal maanden later helemaal niet meer aan de orde is?

Zo maakte ik mij begin dit jaar zorgen over mijn rijbewijs. Inmiddels heb ik al een datum staan voor het afrijden. Daarnaast had ik de grootste zorgen over de studie die ik na mijn vwo wil gaan doen. Die zijn ook verdwenen, ik ben er al uit. Het wordt ‘Cultural Anthropology and Development Sociology’, weer een zorg minder. Dan nog de zorgen over mijn kinderwens. Heb je tegen die tijd überhaupt een vriend? Heb je die wel voor je 25e? Wil je niet eerst nog reizen? Laat lekker gaan! Waarom zou je jezelf vastbinden aan de leeftijdsnormen van de maatschappij? Een jaartje later, misschien zelfs twee, kan ook prima!

Wat ik probeer duidelijk te maken is dat hetgeen wat jou nu bezighoudt, dat dat over een tijdje niet eens meer zorgwekkend hoeft te zijn. Zorgen komen en zorgen gaan. Datgene waar jij ’s nachts over ligt te woelen, is over een jaar misschien zelfs ondenkbaar en vraag je jezelf af of je dat nou echt belangrijker vond dan jouw slaap. Die ene liefde waar je dacht nooit meer overheen te komen? Je lacht er straks om dat je zo onnozel dacht.

“Laugh more,

worry less.”

Blijf vooral niet hangen in de zorgen die je jezelf voorlegt. Tuurlijk, zorgen zijn er nou eenmaal. Maar hoe en waar jij ze laat meespelen in jouw leven, is helemaal aan jou! Laat jij jouw sociale leven daarvan afhangen en ga je plannen uitstippelen voor dingen die over 5 jaar gebeuren? Misschien ben je er dan niet eens meer! Je kan er ook voor kiezen om er in je achterhoofd mee bezig te zijn, maar ondertussen ook wel met je vrienden afspreken.

Bovenal moet je vooral blijven onthouden dat niks blijvend is, het gaat straks weer voorbij. Ik vergelijk het een beetje met mijn vwo. Ik streste hem aan het begin van dit jaar helemaal, hoe moest ik dit jaar doorkomen?! Chillex als je een beetje handig en goed plant en je best doet, kan je niet meer doen dan dat en ligt het dus ook niet aan jou. Alles vindt zijn weg. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s