Angst waar kom je vandaan?

zwarte kat

Hoe vaak laat jij iets toch maar links liggen? Bang voor het gevolg dat het wellicht met zich meebrengt? Bang voor wat ervan komen gaat?

Ik merk zelf dat ik echt ontzettend goed ben in het bedenken van zulk soort scenario’s. Overthinking, misschien is dat wel de juiste term…

Bij elke mogelijkheid, die net even iets buiten jouw comfortzone is, zie jij een duiveltje. Dat duiveltje heeft natuurlijk de wreedste plannen, dus laat jij het er maar vanaf weten. Oftewel je bent bang voor wat er komen gaat.

“Stop overthinking.

You are

creating problems

that aren’t there”

Ik heb eens wat onderzoek gedaan naar hoe een angst nu eigenlijk ontstaat. Want zou het niet prettig zijn om te weten hoe zo’n duivel zich in jouw hoofd creëert? Zodra je weet hoe dat duiveltje ontstaat, kan je jouw gedachten beïnvloeden.

Onze geest is behoorlijk creatief in het bedenken van bepaalde dingen. Denk dan bijvoorbeeld aan fantasieën, oplossingen, problemen etc. Deze problemen en oplossingen hebben een verband: zonder een probleem, is er geen oplossing. Dit is best logisch en toont aan dat wij het in onze mars hebben om goed en diep na te kunnen denken.

Daarnaast zijn wij mensen dus heel goed in het bedenken van scenario’s, die dan ook daadwerkelijk hun eigen leven kunnen gaan leiden. Dit komt zo nu en dan weleens van pas, maar het kan ook zo zijn dat die scenario’s ons tegenwerken.

Nu heeft iedereen weleens onlogische gedachten, hier is op zichzelf (nog) niks mis mee. Tot op het punt dat daar zogenaamde ‘angstprikkels’ bij komen. Door deze prikkels kan je dus van een onlogische gedachte, een angst maken. Zo heeft ieder mens dus de potentie om zijn eigen angsten te creëren…

Overthinking:

The art of creating

problems that don’t exist.

Zo kan een bepaald scenario een angst gaan vormen en de creatieve gedachte dat zeewier jou doet laten verdrinken kan zomaar jouw grootste angst worden.

Niet al jouw angsten zullen dus realistisch zijn. Weeg het een tegen het ander af, ga na of jouw angst nu écht zo eng is als dat het lijkt. Laat je niet tegenhouden door angsten die jijzelf creëert…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s