Drastische verandering met kerst

Als ik kerst noem heb je waarschijnlijk een paar dingen die jou te binnen schieten niet waar? Als ik aan kerst denk is de eerste link die ik leg, op al het eten na, het glazenhuis, oftewel Serious Request.

Ik ben ermee opgegroeid. Sinds 2004 is er het glazenhuis, sinds 2004 zijn er 7 dagen dat er bij ons 101 tv aanstaat, sinds 2004 ben ik dus niet beter gewend dan een kerst met het glazenhuis, met alles dat erbij komt kijken.

De jaren verstreken, ik werd ouder en ik voelde mij telkens meer tot de doelen aangetrokken. Meerdere malen zei ik dat ik een actie wilde doen, net als ik dat voor Save the Children had gedaan.
In 2011besloten wij, mijn zusje, vader en ik, een actie te doen. We gingen langs de deuren om flessen op te halen. Weer of geen weer, wij gingen langs die deuren. Met een mooie opbrengst van €723 gingen wij naar Leiden, onze cheque wegbrengen.

Het jaar daarop wilden we meer geld ophalen, iets wat zeker is gelukt! Dit keer gingen we ook industrieterreinen af, die konden wel een centje missen. Zo gaf een bedrijf ons €100,-! We haalden precies €1300,- op, mijn oma heeft de laatste euro’s geschonken zodat het een mooi getal werd.
Met een rit van bijna drie uur voor de boeg vertrokken we ’s nachts. Je moet er wat voor over hebben om vooraan te kunnen staan ;).

Het glazenhuis gaat echter niet alleen om het geld dat wordt op gehaald. Het is de saamhorigheid, de gezelligheid, de sapjes, de brievenbus, de interactie met de cameraman, het herkennen van mensen die er al 3 dagen staan, het ’s nachts opblijven voor de nachtgast, de hits waar iedereen op los gaat (bijv. Ode to the Bouncer en Hello), het is zoveel meer dan het geld dat we ophalen voor dat goede doel.

Ik moet toegeven dat het de laatste jaren wat terugliep, er was minder sfeer, de opbrengsten namen af en er kwamen andere dj’s. Maar is dat verkeerd dan? Er werd nog steeds ruim 5 miljoen euro opgehaald! Ik wil niet veel zeggen, maar dat is toch een prachtig mooi bedrag?

Hoewel het de afgelopen jaren veranderde, kwamen ze dit jaar met iets wat ik never nooit had zien aankomen: geen glazenhuis, maar The Lifeline?! Dit kwam zo out of the blue, wie had dat kunnen bedenken? Geen glazenhuis met kerst?

Het is niet zomaar iets weet je, het is een hele traditie in Nederland, mensen vanuit het Noorden gaan naar het Zuiden, en andersom. Er was een jaar dat de reddingsbrigaden in hun bootjes 100 km. aflegden als een actie, mensen laten zich zeiknat regenen om bij het huis te kunnen staan, mensen fietsen vanaf hun woonplaats naar het glazenhuis en laten zich sponsoren en wat dacht je van die lieve Tijn? Heel Nederland kwam in actie, iedereen lakte zijn nagels voor Tijn.

Ik ben van mening dat je tradities niet moet breken als het even wat minder gaat. Kijk eens naar Pinkpop, in 2004 en 2005 hadden ze hun beroerdste jaren met slechts 36.000 en 20.000 bezoekers. In 2018 hadden ze echter een recordaantal bezoekers, met op de eerste dag 70.000 mensen!
Dat iets even wat minder loopt betekent niet dat je moet opgeven. Dat doen we toch ook niet met ons leven? We zetten door en je komt er weer bovenop. Het leven is met ups en downs, net als met Pinkpop en dus ook met Serious Request.

Ik vind het gewoon zonde dat we zoiets moois eigenlijk gewoon weggooien. Die ene week dat heel Nederland stad en land afreist om naar het glazenhuis te gaan, de week dat we ons samen inzetten voor een goed doel.

Ik heb ook The Lifeline gekeken hoor, maar dat hield ik niet langer dan een uur vol. Er was geen interactie met de mensen vergeleken met voorheen gaande jaren, het waren nu niet de drie dj’s waar echt de aandacht op gevestigd was, er liepen nog vele andere van hun team mee, het niet mogen eten. Het was zelfs zo, ik keek het voor het eerst en zag een van de dj’s een chocoladereep naar binnen werken. Mijn eerste reactie: ‘hé wat doe jij nou?! Een week niet eten is de afspraak!’ Totdat ik tot het besef kwam dat dat nu niet meer gold.
Kleine veranderingen? Oké ga je gang, dat was de afgelopen jaren ook zo en ook toen was ik het er niet altijd mee eens, bijv. met de standaard camera’s i.p.v. de cameramannen in het huis, maar ik bleef wel kijken. Deze verandering is echter te drastisch…

I.p.v. dat we nu 24/7 naar 3FM keken, keek ik het journaal, las ik een boek, of keek ik een serie (het Perfecte plaatje ;)). Normaal gesproken kijk ik niks anders dan 101 tv in die ene week en hield je een nacht door om alles mee te krijgen. Op kerstavond leefde je naar het eindbedrag toe en naar de welbekende eerste hap in de appel.

Ik vind het gewoon oprecht heel erg jammer dat het glazenhuis weg is… We hebben wel nog even naar de Belgische versie gekeken, wat in ieder geval een beetje het gevoel van het glazenhuis geeft. We hebben nu dan ook besloten dat als er volgend jaar geen glazenhuis is, dat we dan daar waarschijnlijk een actie voor willen doen.

Maar ik houd hoop. Ik hoop oprecht dat er weer een glazenhuis komt in 2019.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s