Prijs de slechte eigenschappen

nikon

Om jezelf te kunnen zijn en zeker van jezelf te kunnen zijn, is het volgens mij goed om jouw goede en slechte eigenschappen te kennen. Ken je deze, dan kan je in bepaalde situaties weer even jezelf terugroepen en daardoor je eigen gevoel beïnvloeden. Toen ik laatst wat bloggers aan het verkennen was ontdekte ik Mamablogger.nl. Zij schreef een artikel over haar slechte gewoontes. I know het is niet het meest gebruikelijke om je slechte eigenschappen met de wereld te delen, maar waarom niet?
We delen met zijn allen onze goede gewoontes, terwijl onze slechte gewoontes ons ook vormen tot wie wij zijn. Dus bij deze.

  1. Perfectionist. Dit is enerzijds een goede eigenschap. Dit maakt natuurlijk dat je gedreven bent om dingen aan te pakken en te perfectioneren, maar er is een maar. Want anderzijds kost dit je enorm veel energie en echt niet alles moet voor de volle 100% perfect zijn. Sterker nog, dat is niet eens mogelijk!
  2. Jaloers. Ik moet dit toch ook wel toegeven, hoewel ik het niet graag doe. Het is niet qua materieel bezit want dat zal echt aan m’n reet roesten (of wat netter gezegd, net even opgezocht, en tevens klinkt het minder krachtig en lekker, “het zal mij aan m’n derrière oxideren”). Het is meer qua banden die mensen met anderen hebben, waar ik dan weer wél soort van jaloers op word. Ja ik weet het, doesn’t make any sense, maar toch betrap ik mijzelf er weleens op.
  3. Onzeker zijn. Dit hangt denk ik samen met het voorgaande punt. Hoewel dit sterk afneemt is het toch een puntje dat blijft, maar is dat niet menselijk?
  4. Mij doodergeren aan anderen. Ik erger mij af en toe kapot aan mensen, waarnaar ik mij weer aan mijzelf erger. Ik kan er gewoon met mijn kop niet bij dat mensen zo asociaal kunnen zijn of gewoon arghh… Dat dus… Ik probeer echter mezelf erop te beletten en dat lukt me steeds beter.
  5. We’ll do it my way. Groepsprojecten zijn hier hét perfecte voorbeeld van en dus ook één van de precieze redenen waarom ik een pest hekel aan groepsprojecten heb. Soms heb je gewoon een bepaald beeld van hoe jij iets wilt hebben en dan komt iemand anders met zijn of haar idee, wat jouw idee van tafel schuift. Ja, nee daar houd ik simpelweg gewoon echt niet van. Niet dat andere ideeën dan slecht zijn, absoluut niet, maar ik kan er gewoon niet zo goed tegen.
  6. Dingen loslaten. Nog iets waar ik echt mijn best voor doe. Soms krijg je dingen te horen en dan laat zoiets je gewoon niet los. Terwijl 1) je kan er niks meer aandoen, 2) zo belangrijk is het nou ook weer niet en 3) iedereen maakt weleens een foutje. Dus ik probeer dit mij voor te houden bij zo’n situatie, dat wil nog weleens niet helemaal lukken, maar oefening baart kunst.

Wat ik mij nog wel besefte is dat jouw slechte eigenschappen natuurlijk niet allemaal helemaal slecht zijn. Het houdt je in balans en volgens mij is dat precies goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s