Dag van de “liefde” serieus?

Liefde komt in alle vormen en maten. Je hebt liefde voor je huisdieren, je vrienden en vriendinnen, je familie, je partner en voor nog véél meer.

Liefde is zo’n breed begrip. Wat is liefde, voor wie voel jij liefde en heeft liefde echt zijn eigen dag nodig of is elke dag de dag van de liefde?

Liefde 1) warme genegenheid 2) oprechte en warme belangstelling 3) voorwerp van liefde (van Dale pocketwoordenboek)

Zo’n dag als Valentijnsdag laat ons zo focussen op “liefde” dat we de echte essentie van liefde misschien wel uit het oog verliezen. We zijn bezig met die ene jongen of die ene meid waar jij helemaal gek op bent. Je hoeft niet eens iets met diegene te hebben, maar je bent wel heel de tijd met dat persoon bezig. Want het is (bijna) de dag van de liefde.

Ben je elke andere dag ook zo druk bezig met dat ene persoon, met dat ene persoon waarmee je juist nú iets wil gaan doen. Wil je dat al die andere dagen ook zo graag?

Rond zo’n dag als Valentijnsdag heb ik het idee dat de scheiding tussen singles en niet-singles zó uitvergroot wordt. Alsof wij singles geen liefde ervaren. ‘Geen Valentijn? Verwen jezelf!’, ik heb genoeg Valentijns als ik er zo over nadenk. Wat dacht je van je huisdieren, je vrienden en vriendinnen, mijn familie. Ik heb zo erg het idee dat er bij Valentijnsdag wordt ingezoomd op het gebied van liefde waarin je wel of geen partner hebt. Die dag ervaar je alleen die liefde of je hebt het niet.

Maar waarom zouden we ons zo focussen op één iemand, die dan ook nog eens perse je partner zou moeten zijn. Waarom kopen we niet een roos voor onze ouders, geven we onze huisdieren niet iets extra’s of doen we iets met onze vrienden of vriendinnen die er altijd voor je zijn.

Liefde mag wat mij betreft best in het zonnetje worden gezet, maar alleen als we ook wat meer stil staan bij de andere liefdes die we hebben. Want zeg nou zelf, geeft die ene jonge waar je op crusht, maar jou geen aandacht geeft, jou nou meer liefde dan je ouders, vriendinnen of huisdieren je geven? Ik denk het niet.

Ik moet zeggen dat ik mijzelf hier ook schuldig aan maak en dat ik dit pas besef wanneer Valentijnsdag alweer drie dagen terug is, maar toch.

2 gedachten over “Dag van de “liefde” serieus?

  1. Wel, ik schreef er ook net een blog over. Ik stuur altijd een bericht naar mijn beste vriendin en we gaan zelfs met onze kids uit eten, maar… er is niks mis met het feit dat “iets” in de aandacht gezet wordt. Waar trek je de lijn? Schaffen we moederdag ook maar af? Ieder in zijn eigen wijsheid laten denk ik, niemand hoeft zich aangesproken te voelen en diegenen die dat wel doen… laat die mensen toch lekker doen, toch?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s