De menstruatiecup en ik

De menstruatiecup. Een relatief nieuw begrip als het aankomt op de menstruatie van een vrouw. Voor degenen die nog niet bekend zijn met deze cup: de menstruatiecup is eigenlijk een klein bekertje, gemaakt van siliconen, waarmee je je bloed opvangt tijdens je menstruatie.

Na wat onderzoek ben ik dan ook begonnen aan deze cup. Maar wat vind ik er nu eigenlijk van? Ik neem jullie mee van mijn allereerste keer met de cup, naar het doorlekken en mijn ervaring van mijn eerste menstruatie met deze cup!

Dag 1: Voordat je de cup in gebruik neemt moet je hem eerst 3-5 minuten uitkoken. Ik was super enthousiast en ik kon niet wachten totdat de kookwekker ging en ik de cup kon gaan proberen. Eenmaal klaar voor gebruik ging ik ermee aan de slag.

De allereerste keer de cup inbrengen was toch wat lastiger dan ik had gedacht. Welke gekke positie ik ook aannam, de cup wilde absoluut niet vacuüm. Wat een verschrikking! Toen hij eenmaal zat toch ook nog maar maandverband in gedaan, you never know.

’s Avonds ging ik hem vervangen. Het eruit halen viel mij alles mee! Wel even wennen dat je zo geconfronteerd wordt met je bloed, maar het is jouw bloed dus ja.. Om hem er daarna weer goed in te krijgen was weer een hele opgave. Maar de aanhouder wint ;).

Dag 2: ’s Ochtends vroeg moest ik hem vervangen. Jahoor, het werkt gewoon echt! Het bloed zat netjes in de cup en ik was niet doorgelekt! De cup schoonmaken vind ik toch nog een beetje apart, maar dat went ook wel. Daarna weer die eeuwige struggle met het inbrengen dit keer duurde het mij denk ik 5 minuten. Ik moet er nog even handig in worden denk ik…

Het is nu bijna half vier en ik heb de cup vanochtend rond een uur of 7 ingebracht. Dit betekent dat ik al ruim acht uur die cup in mij heb zitten, zonder ernaar om te kijken. Ik moet zeggen dat ik de neiging heb om hem te verschonen, maar er is mij verteld dat die tot wel twaalf uur kan blijven zitten. Ik ga hem dus pas legen net voor of na het avondeten. Jammer dat ik hem dan voor het slapen waarschijnlijk nog een keer moet vervangen. Morgen is namelijk mijn heftigste dag en dus wordt het vanavond al een feestje… Aangezien ik geen risico wil lopen leeg ik hem dus gewoon nog een keertje voor het slapen gaan. Maar goed zal ik hem niet eerst gewoon eens straks legen?

Kwart over vijf heb ik hem geleegd. Wat mij opviel was dat ie eigenlijk heel leeg was. Dus voor mijzelf weet ik dat ik aan 2 keer legen op een dag genoeg heb! Nu ga ik er vanuit dat ik het deze nacht volhoud, fingers crossed…

Dag 3: Vanmorgen moest de cup weer geleegd worden, hij was alweer niet helemaal vol (goed teken!). Weet ik ook weer dat ik het dus gewoon volhoud in de nacht dat ik het het heftigst ben. Vandaag vind ik wel even spannend, maar dat komt wel goed.

Het legen wordt steeds minder onprettig én het vacuüm krijgen gaat ook steeds makkelijker. Makkelijker hè, nog steeds een gedoe…

JAHOOR! Vandaag gewoon 12 en een half uur lekvrij geweest. Wat heerlijk! En zelfs na die 12,5 uur was ik nog niet doorgelekt. Zelfs het vacuüm krijgen ging goed. Binnen één poging had ik hem al te pakken!

Dag 4: Vannacht ben ik dan toch een beetje doorgelekt. Ik denk dat het steeltje het vacuüm voor een moment heeft doorbroken… Dus ik heb het steeltje ietsjes afgeknipt. Maar het gaat steeds beter, ik hoef nauwelijks moeite te doen om de cup vacuüm te krijgen. Echt een verademing! Ik dacht wel even dat die verkeerd zat, dus ik heb hem een keertje extra geleegd. Blijkbaar zat het toch wel goed, maar ach. Hij zat gewoon weer binnen één keer, dus was het niet zo heel veel moeite.

Dag 5 & 6: Deze dagen ben ik het eigenlijk al nauwelijks meer. Dus heb ik er ook eigenlijk niks meer over te melden!

Conclusie: Hoewel ik het aan het begin een te groot gedoe vond, ben ik om! Geen tampons meer voor mij, toedeloe! Het zorgeloos ongesteld zijn is écht een verrijking van je menstruatie. Natuurlijk vraag ik me af of ik niet doorlek, maar dat is een beetje vertrouwen kweken.

Maar over welke cup ben ik dan zo lovend? Dat is de OrganiCup (ik heb maat A). Waarom ik voor de OrganiCup heb gekozen? Eigenlijk was de enige reden dat als de cup niet goed beviel dat je hem binnen 90 dagen nog mag en kan terugsturen, en dat je dan een ander product kan uitzoeken of je geld terugkrijgt.

Je krijgt hem heel netjes binnen. In een klein kartonnen doosje, met aan de binnenkant een perfecte uitleg! Daarnaast krijg je natuurlijk ook nog een katoenenzakje waar je de cup gedurende de maand in kan opbergen.

Wat ik er zo fijn aan vind? Je hebt geen omkijken naar het feit of je tampon al vol is, of dat je je maandverband moet vervangen. Tuurlijk moet je wel kijken of die goed vacuüm zit, maar that’s it. Daarna ben je heel de dag er niet meer mee bezig. Het is natuurlijk even onwennig, maar het went dus echt al heel snel!

Ik ben er zeer over te spreken en raad het iedereen dan ook aan!

6 gedachten over “De menstruatiecup en ik

  1. Wat fijn dat je fan bent! Ik zit nog heel erg te twijfelen of ik wel een organicup wil, maar misschien moet ik het maar gewoon proberen. 2x op een dag er maar aan te hoeven denken lijkt me echt ideaal!

    Geliked door 1 persoon

  2. Tof dat je hier iets over geschreven hebt! Ik heb deze sinds kort ook maar heb ook veel moeite met het inbrengen. Nochtans hiervoor al twee jaar een cup gebruikt maar daarbij ging het veel makkelijker. Ik zal nog wat moeten oefenen. Mijn vorige cup hield ik soms zelfs een dag en een nacht in. Das niet aan te raden voor elke dag hoor maar echt kwaad kan het ook niet. Ik vind het ondertussen ook totaal niet meer vies. Als het me terug goed lukt ga ik er ook nog eens een post over schrijven.

    Geliked door 1 persoon

  3. Ik gebruik sinds een half jaar ook deze cup gekocht in Kruidvat. Het ecologische aspect was ook wel één van de redenen voor mij. Ik vind het zo fijn om minder geconfronteerd te worden met je maandstonden (enkel bij de wissel). Een zeer tevreden gebruiker hier!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s