18+ drink ik nog steeds niks?

Vorig jaar schreef ik een artikel over alcohol. Dat artikel kort samengevat: mensen begrijpen het niet als ik zeg dat ik vrijwillig niet drink en stellen altijd de vraag waarom. Inmiddels ben ik bijna een half jaar 18 en mag ik dus drinken, maar is dat dan ook wat ik doe?

Nee, ik drink nog steeds heel bewust niet. Dit heeft nogmaals niks te maken met dat mijn ouders beide in de verslavingszorg hebben gewerkt en mijn vader dat nog steeds doet en ook de wet kan mij niks meer verbieden. Dat ik niet drink is mijn eigen keus. Waarom ik die keuze heb gemaakt? In mijn omgeving heb ik veel gevolgen van verslaving moeten meemaken en hoor ik genoeg verhalen via het werk van mijn ouders. Ik zie dus meer de nadelige kant van alcohol, dan dat ik de lol ervan in zie. Daarnaast zit verslaving in mijn familie en zit verslaving dus simpelweg in mijn DNA. Aangezien ik mijn leven prima op de rit heb en niks mis tijdens het uitgaan, kies ik er nog steeds bewust voor om niet te drinken.

Hoewel ik vorig jaar bijna gedwongen werd om te drinken, er werd letterlijk een beker bier aan mijn mond geduwd en mijn mond bijna opengetrokken (er is gelukkig toen niks gebeurd), is er nu veel meer begrip voor het feit dat ik niet drink. Mensen vragen wel vaak “drink je altijd niet?” en vragen wel of ik daar bewust voor kies, maar zij proberen mij absoluut niet over te halen en soms krijg ik zelfs helemaal geen vragen. Vaak ontstaan tegenwoordig zelfs heel interessante gesprekken hierover. Hierin kan ik gewoon mijn verhaal doen en word ik niet raar aangekeken, maar hebben mensen begrip, zien ze in waarom ik niet drink en proberen mij ook niet over te halen om alsnog een drankje te doen. Ik ben ontzettend blij dat mensen het om mij heen accepteren en ook de nieuwe mensen die ik leer kennen.

Een ander verschil is dat mensen je vaak geen drinken aanbieden als je niet drinkt, waar dat vandaan komt zou ik niet weten maar het was vaak wel zo. Ook dat verschilt nu, er wordt gewoon gevraagd of je misschien nog iets wil drinken ook als dat betekent dat dat geen alcohol bevat. Hoewel, ik moet toegeven dat afgelopen zomer alsnog een jongen mij verraste met jillz en toen ik zei dat ik niet dronk was het dan ook gedaan. Maar ik moet zeggen dat ik dat steeds minder vaak tegenkom.

Komt dit verschil omdat ik nu een andere vriendengroep heb en andere mensen tegenkom of vindt er een verandering plaats waarin niet drinken normaler wordt?

Je zal je vast afvragen waarom ik dit onderwerp nog een keer aansnijd. Het antwoord daarop is heel simpel, ik wil het onderwerp bespreekbaar maken. Niet drinken wordt misschien meer geaccepteerd, maar we zijn er nog steeds niet. Ik zou het fijn vinden als er geen vragen meer gesteld worden, hoewel ik een uitleg geven niet erg vind, maar het zou toch mooi zijn als niet drinken ook een norm kan zijn?

5 gedachten over “18+ drink ik nog steeds niks?

  1. Mooi om te lezen. Ik ben zelf 21 en ik drink ook niet. Heel lang niet gedaan, toen een poosje wel en nu weer niet vanwege medicatie. Mijn vrienden hebben er gelukkig altijd makkelijk over gedaan, ik voel ook nooit de behoefte het echt uit te gaan liggen. Ik drink niet en daar moeten ze het mee doen.

    Geliked door 1 persoon

  2. Goed artikel! Ik ben 23 en heb, zeker toen ik heel actief was bij een studentenvereniging, redelijk wat biertjes gedronken. Nu drink ik zelden alcohol. Soms een wijntje, in de zomer een fruitig biertje of een mocktail. Er zijn gelukkig steeds meer lekkere alcoholvrije drankjes op de markt en het niet-drinken van alcohol wordt gelukkig ook meer als normaal gezien. Ik drink tegenwoordig vaak liever een ice tea green dan een glaasje alcohol 😉

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s